Kliknite ovdje za pretragu

"Tyre heat cycle" : ciklus rasta temperature

Uprkos velikom napretku koji se dogodio u području mehanike i aerodinamike, gume su i danas veoma krhke. Ciklus zagrevanja je koristan način da se vaše gume učvrste i da se sačuva njihova dugotrajnost.

Šta je to ciklus zagrevanja gume ?

Ciklus zagrevanja je merna jedinica koja se koristi za opis trajanja gume za takmičenja. . To je petlja koju guma pređe između dve pauze. Tačnije, između trenutka kada je hladno, i kada se temperatura diže zbog vožnje, i trenutka kada guma ponovo odmara.

Kako ciklus zagrevanja može uticati na istrošenost mojih guma ?

Kada guma izađe iz fabrike, potreban je jedan period lepanja kako bi njene performanse postale optimalne. Kada se radi o gumama za trkaća vozila, to proizlazi iz činjenice da veze između molekula kaučuka nisu uniformne. Postoje čvrste i slabe veze. Izazov je da se oslobodite tih slabih veza koje će uzrokovati preranu istrošenost gume. Fenomen defleksije dopušta da slabe veze popucaju.

Šta uraditi da ojačate strukturu gume ?

Ciklusa zagrevanja ima onoliko koliko ima i vrsta upotrebe gume. Najvažniji je prvi ciklus. Važno je pratiti sledeća uputstva kako bi iz njega izvukli najbolje.

Prvi ciklus zagrevanja mora biti progresivan, savetuje se da progresivno povećavate brzinu i da ne upravljate volanom previše agresivno.

Vreme zagrevanja mora uzeti oko 10-15 minuta. Da bi to uradili, provozajte nekoliko krugova po stazi, bez forsiranja, progresivno povećavajući brzinu. Poslednji krug mora omogućiti da dosegnete maksimalnu temperaturu i brzinu. Koliko možete, izbegavajte paljenje guma.

Tokom pauze, ne treba ih dirati tokom najmanje 24 časa. Ustvari, rast temperature i trenje omogućili su slabim vezama da se raskinu tokom prve vožnje.

Period odmora omogućava molekulama kaučuka da se ponovo rekonstruišu u korist jakih veza (što predstavlja tendenciju prema entropiji jednog sistema).

Nasuprot tome, ukoliko ne budete poštovali ovaj period mirovanja, to će prouzrokovati kraće trajanje gume jer veze neće imati vremena da se ponovo rekonstruišu.