Kliknite ovdje za pretragu

Nema više ogrebotina s gumama sa obrubom za zaštitu felne

Sigurno ste se već pitali šta znače skraćenice MFS, FR, FSL ili RPB na profilu neke gume ?

Ti podebljani natpisi ukazuju na prisutnost zaštitnog ruba za felnu na gumi. Ovo omogućava da se ograniči šteta koju uzrokuje trenje od pločnik ili izbacivanje krhotina po cesti.

Kao ilustraciju usporedite dve sledeće fotografije:


Nema potrebe da tražite sedam razlika, ono što upada u oči jeste da je leva felna u potpunosti izložena udarcima i oštećenjima. Nasuprot tome desni felna poseduje odvojen zaštitni obrub koji ga štiti od udaraca. Guma je ta koja podnosi najveći deo udarca, a ne felna.

Da li je raširena uporaba guma sa zaštitnom obrubom za felnu ?

Ne, većina standardnih guma nije zaštićena ovom tehnologijom. To se objašnjava činjenicom da se standardne gume uglavnom montiraju na čelične felne sa ratkapom kako bi automobil lepše izgledao. Tako zaštitni obrubi ograničavaju izbor jer se neki tipovi ratkape ne mogu montirati na obrub.

Pored toga, zaštitni obrubi, sa ili bez rebra, nude samo ograničenu zaštitu od laganih udaraca i ogrebotina, koji se uobičajenije zovu "dirne".


Da li poznajete trake za felne ?

Postoje i druga rešenja za zaštitu felni vredna pažnje, kao što su trake koje se zalepe jakim lepilom. Zaštita je manje efikasna nego obrub ili rebro ali se može zameniti nakon udarca. Trake postoje u više boja te mogu poboljšati izgled felni.