Kliknite ovdje za pretragu

Kako da sami promenite gumu

Kako biste uštedeli koji dinar, možete biti mudri i sami pričvrstiti gumu pod uslovom da imate odgovarajući materijal. Ova se radnja savetuje samo za gume na motociklu ili quad vozilu, dok se nikako ne savetuje za gume na automobilima jer rizikujete da oštetite gumu ili felnu.

Potreban materijal

Kako biste sami pričvrstili gumu, važno je imati ispravan alat :

  • šrafciger za uklanjanje jezgre : jezgra je mali metalni deo unutar ventila.
  • strugač: on će poslužiti za odvajanje gume od felne.
  • 3 štitnika za felne
  • 3 poluge za skidanje guma sa točka
  • mast za montiranje i sapun
  • balanser

Kako skinuti gumu

Prva etapa se sastoji u tome da brzo ispušete gumu. Za to vam je dovoljno da odvijete ventil uz pomoć šrafcigera za uklanjanje jezgre.

Zatim možete staviti gumu na strugač kako bi uklonili gumu s obe strane felne. Ako nemate strugač, možete to obaviti sa kleštima čiji je kljun dovoljno širok, ili uz pomoć hidraulične prese.

Kad ih odvojite, obe strane gume namažite mašću ili sapunom kako biste je lakše skinuli

Za vađenje gume iz felne, koristite tri poluge za demontiranje gume štiteći felnu sa tri štitnika za felne. Štitnik postavite na felnu, a zatim podignite gumu uz pomoć poluge kako bi je izvadili. Ponavljajte ovu radnju onoliko puta koliko je potrebno kako biste izvadili prvu stranu gume.

Sa druge strane obavljate istu radnju, ali prolazeći kroz unutrašnju stranu felne.

Montaža gume

Namažite ponovo felnu i gumu koju trebate montirati. Prva bočna strana, njene 3/4 lako će se obaviti oko felne, a još jedan njen deo, koji čini još 1/4, postavićete uz pomoć poluge za skidanje.

Za vraćanje drugog bočnog dela, koristite više poluga pritišćući gumu koljenom ili vam u tome može pomoći još jedna osoba.

Kad gumu u potpunosti vratite, ponovo namontirajte ventil uz pomoć šrafcigera za montiranje jezgre.

Poslednja etapa se sastoji u tome da gumu stavite na felnu snažno je naduvavajući sve dok ne čujete dva "klika". Klik znači da je vaša guma ispravno zalepljena za felnu.

Zatim, morate naduvati gumu na odgovarajući pritisak, i ako je potrebno izvršiti i balansiranje.