Kliknite ovdje za pretragu

Kako ispravno promeniti gume

Savetuje se da vozilo opremite sa 4 identične ili slične gume. Ukoliko su vaša dva seta guma previše različita, moguće je da ne reaguju dovoljno brzo što može otežati upravljanje vozilom.


Menjanje samo jedne gume

Zakon o saobraćaju precizno navodi da razlika u dubini između glavnih žlebova dve gume montirane na istu osovinu ne smije prelaziti 5 milimetara.

Ako je kod vas takav slučaj te ako trebate promeniti jednu od vaših guma, apsolutno bi je trebalo zameniti drugom koja je identična u svakom pogledu. Zamjenska guma će morati imati potpuno iste karakteristike: marku, profil, indeks nosivosti, oznaku brzine i prečnik.


Menjanje dve gume

Kada su vaše gume istrošene, veoma je važno da ih zamenite. Gume u dobrom stanju garantuju vam sigurnost u vašem vozilu. Važno je da za zamenu korišćenih guma odaberete gume koje su slične originalnima.

Ako trebate menjati gume na vašem vozilu, važno je da one najmanje istrošene stavite nazad. S obzirom da prednju osovinu kontroliše vaše upravljanje volanom, vi možete reagovati odozgo u slučaju gubitka prijanjanja, za razliku od zadnje osovine koja se ne može kontrolisati.

Tokom menjanja guma proverite da li su previše istrošene. Brzom kontrolom možete otkriti probleme u paralelizmu ili izbalansiranosti.

Ukoliko je mera istrošenosti guma dosegla 1,6 mm, potrebno je što brže promeniti gume. Što više budete čekali da se približite toj meri, to je veći rizik od akvaplaninga


Menjanje 4 gume

Kada su sve četiri gume istrošene, možete ih zameniti gumama iste veličine. Ako vam vaš profil odgovara, možete izabrati gume istog proizvođača. Ako to nije slučaj, možete izabrati između velikog broja povoljnih guma koje postoje na internetu.


A šta je sa odnosom kvaliteta i cene?

Važno je tokom kupovine guma, razmotriti njihovu dugotrajnost. Ponekad je skuplje kupiti jeftinu gumu kako biste uštedeli u trenutku kupovine. Ta će guma možda kraće trajati i biti lošijeg kvaliteta; stoga će je trebati češće menjati.

Tokom menjanja guma, važno je u obzir uzeti više kriterijuma :

  • Buka koju one proizvode
  • Prianjanje
  • Kvalitet gume
  • itd...

Treba naći kompromis.