Kliknite ovdje za pretragu

Promeniti točak vozila

Bilo to nakon pucanja ili tokom menjanja točka za zimu, korisno je znati kako promeniti točak da biste izbegli neugodnosti i bespotreban gubitak vremena pored puta, gde je opasnost sveprisutna.

Ako morate promeniti točak pored puta, obucite svetleći prsluk, upalite signalna svjetla i trokut za signalizaciju postavite na 50 metara (u naselju 10 metara) uzlazno.

Za promenu točka pratite vodič :

 1. Vozilo postavite na ravnu površinu. Nikada ne menjajte točak na nagibu, vozilo bi moglo krenuti bez vas.
 2. Isto tako, izbegavajte meko tlo, kao što je zemlja. Pod težinom vašeg vozila, dizalica će potonuti u zemlju. Ako nemate drugog izbora, možete ovaj problem rešiti postavljanjem dovoljno čvrste i velike daske kako bi ona podelila težinu vozila.
 3. Stisnite ručnu kočnicu i namestite menjač (ili koristite poziciju "parking" na automatskom menjaču brzina).
 4. Skinite ratkapu ako je imate.
 5. Počnite lagano odvijati šarafe točka kojeg želite zameniti pre nego podignete vozilo.. Šarafe odvijte u smeru suprotnom od kazaljke na časovniku. Ne treba ih vući, samo ih treba deblokirati.
 6. Kako biste deblokirali šarafe, koristite krst ili ključ sa otpuštanje koji vam se nalazi u kovčegu, ne mestu rezervnog točka.
 7. Postavite dizalicu ispod "tačke za dizalicu" koja je najbliža točku kojeg menjate. Pazite da dizalica bude ravna i da se ne naginje.
 8. Podignite vaše vozilo tako da točak više ne dodiruje tlo. Ako menjate točak sa puknutom gumom, setite se da će točak koji budete stavljali biti veći jer je na njemu naduvana guma. Znači trebate podići vozilo nekoliko centimetara više.
 9. Uklonite šarafe u potpunosti. Može se dogoditi da se točak teško skida sa osovine zbog rđe. U tom slučaju lagano udarajte po točku kako bi se sam odvojio od felne.
 10. Namestite točak pod vozilo kako bi ga držali u slučaju da dizalica popusti. U slučaju pada vozila, mnogo će vam jeftinije biti da zamenite oštećenu felnu nego da popravljate slomljenu osovinu.
 11. Postavite rezervni točak na osovinu. Kada točak postane stabilan, zavrnite šarafe ručno ne pritišćući mnogo, sve dok ne blokirate. Neka šarafi budu čisti i bez prašine i kamenčića koji mogu ući u navoj zavrtnja.
 12. Zavrnite šarafe uz pomoć ključa za stezanje ili krsta, poštujući ispravan redosled za zavrtanje šarafa na felni.. Nije potrebno da zavrćete previše snažno kako bi izbegli gubitak ravnoteže u vozilu.
 13. Uz pomoć dizalice, lagano spustite vozilo. Kad je automobil na tlu, povucite i složite dizalicu.
 14. Zategnite šarafe uz pomoć ključa ili krsta. Nema potrebe da stojite na krstu kako bi zategnuli šarafe. Ručno zatezanje je dovoljno. Ako stegnete prejako, rizikujete da oštetite felnu i osovinu. Pored toga, biće Vam teško da ih odvijete kada budete ponovo menjali točak.
 15. Zamenite ratkapu ako je potrebno.
 16. Složite točak sa puknutom gumom u kofer, kao i dizalicu i krst ili ključ za stezanje.

To je to, Vaš točak je zamenjen i sada se možete vratiti na cestu!

Ako ste promenili točak nakon pucanja gume, znajte da rezervni točak nije predviđen da se dugo koristi. Dakle, popravite gumu ili je što pre promenite.