Kliknite ovdje za pretragu

Optimizirati prianjanje guma

Prianjanje gume je veoma važan element sigurnosti. Ono može varirati od 1 do 10 prema kvalitetu premaza, tla, profilu dizajna gume, ali i zavisno od klimatskih uslova.

Dakle postoji više slučajeva :

Suvo tlo

Po suvom tlu idealno je voziti sa glatkim gumama, kao što su F1. Te gume se zovu glatke gume. Što su gume šire, to imaju više površine kontakta sa putem, te je prianjanje bolje.

Te su gume rezervisane za vožnju po stazama. Zabranjeno je kružiti putevima sa ovom vrstom guma. Međutim, postoje i polu-glatke gume koje imaju nekoliko žlebova što vam omogućava slobodnu vožnju.

Gumelider.rs u zalihama ima nekoliko polu-glatkih guma :

Prednosti : Prianjanje je udeseterostruči, automobil izgleda kao da se zalepio za cestu.
Mane : Šasija se može deformisati ako nije dovoljno čvrsta

Dakle, treba obratiti pažnju, prilagodite gumu vašem vozilu tako što ćete izabrati više ili manje čvrstu strukturu kao i šire ili uže gume.

pneu sur sol sec

Vlažno tlo

Na ovakvoj vrsti tla, za gumu nije najvažnije dobro prianjanje već njena dobra sposobnost da izbaci vodu kako se nebi riskirao akvaplaning. Izrezi na gumama su veoma važni. V izrezi su daleko najefikasniji.

Prednosti : Jako dobra evakuacija vode
Mane : Slabije prianjaju jer izrezi smanjuju širinu gaznog sloja.

gume na vlažnom tlu

Snegovito tlo

Ova vrsta premaza je uzrok mnogih sudara tokom zime. U nekim ekstremnom slučajevima potrebno je koristiti lance čak i ako imate zimske gume. Kada temperatura padne ispod 10°C, vaše letnje gume više nisu efikasne. Tada se potrebno opremiti zimskim gumama.

Gume za sneg koriste izreze sa trakicama kako bi optimizirale prianjanje

Prednosti : Izrezi sa trakicama na zimskim gumama omogućavaju dobro prianjanje u zimskim uslovima. Sa ovim gumama više nećete imati straha od vožnje po snegu.
Mane : Ova vrsta guma slabije prianja za suvi put. Pored toga, brže se troše ako ih koristite tokom cele godine.

guma snegovita cesta