Kliknite ovdje za pretragu

Varijacije u pritisku : visina i temperatura

Predvideti kako se menja pritisak gume kada se popnete na visinu može izgledati teško, ali bilo bi veoma korisno znati da li trebate promeniti pritisak svojih guma kako bi održali isti nivo performansi.

Ovde su objašnjenja koje će vam pomoći da shvatite šta se događa kada se popnete na planinu sa svojim vozilom.

Na prvom mestu, atmosferski pritisak zavisi od visine na kojoj se nalazite. Što se više penjete u visinu, pritisak je manji.

Ako gumu naduvate na pritisak od 2,4 bara na nivou mora, pritisak vaše gume će da se povećava kako se penjete u visinu jer će okolni vazduh pružati sve manje otpora.

To nije sve. Penjanjem u visinu, vazduh se u isto vreme hladi i proređuje.

S obzirom da je vazduh gas, on odgovara na neke fizičke zakone. Jedan od tih zakona kaže da kada se temperatura na kojoj se gas nalazi umanjuje, gas se zgušnjava što dovodi do smanjenja pritiska

Tako kada se temperatura umanjuje, to utiče na temperaturu vazduha u gumi. Pritisak u gumi se umanjuje.

Ova dva fenomena - porast pritiska zbog promena u razlici između pritiska gume i okolnog vazduha, te smanjenje pritiska zbog rashlađenja gasa - se međusobno nadopunjavaju.

Tako između manje i veće visine, pritisak vaših guma se ne menja osetno (ali sigurno se trebate opremiti sa zimskim gumama ili sa lancima za sneg).