Kliknite ovdje za pretragu

Šta je to obnovljena guma ?

Obnavljanje je tehnika koja pomaže da se produži vek trajanja guma. Ono se sastoji u tome da se zameni gazni sloj istrošene gume novim gaznim slojem, a da se zadrži isti trup.Ova radnja važi samo za korišćene gume koje se mogu ponovo koristiti. (PUR).

Obnovljene gume, možemo li u njih imati poverenja ?

Sve obnovljene gume su predmet detaljnih kontrola. Od januara 2002, pre puštanja u komercijalizaciju, ove gume se svuda testiraju na performanse i sigurnost kao i nove gume. Napomena "retread" (obnovljena) mora biti postavljena.

Prednosti Mane
Ekonomična

(40 % jeftinija od nove gume)
Bučna
Obnovljene gume su generalno malo bučnije
Ekološka
(smanjenje otpada od gume)
Slabo kočenje
Performanse kočenja su ponekad slabije od performansi nove gume

Obnavljanje se pre svega odnosi na tržište guma za teška vozila (85 %). Kod putničkih vozila, ono čini svega 12% prodaje.

Najbolje marke za vaše kupovine obnovljenih guma

Gume Lider vam preporučuje više marki guma koje su posebno poznate u domenu obnavljanja.

Marangoni Italijanska marka savršeno vlada procesom proizvodnje obnovljene gume. Ona osigurava performanse koje su ekvivalentne performansama novog proizvoda. Vodeća kompanija za obnavljanje guma. Doživotna garancija kupljenih guma koje daje Marangoni pokriva svaku štetu koja nastane normalnom upotrebom na cesti ili fabričkom greškom.
Blackstar Blackstar je francuska marka guma specijalizovana za obnavljanje guma. Ona je vodeća u ovom domenu, te je posebno poznata po svojim obnovljenim gumama za vozila 4x4.
Laurent Marka se specijalizovala za industrijsko obnavljanje guma. Radi se o francuskoj filijali kompanije Michelin.
Goodyear - Dunlop Obnavljanje je prvenstveno namenjeno gumama za teška vozila. Optimalni kvalitet.
Insa Turbo Još od 1988, ova marka je prisutna na tržištu obnovljenih guma. Poznata je po vrhunskoj tehnologiji koja joj omogućava da proizvodi veoma kvalitetne obnovljene gume.

U čemu se sastoji obnavljanje ?

Obnavljanje je tehnika koja se sastoji od tri potpuno različite faze:

1 Četkanje Ta se radnja obavlja nakon što je skinut gazni sloj. Ona se sastoji u čišćenju oštećenih delova trupa gume bar jednom prilagođenom alatkom.
2 Pročišćavanje Pročišćavanje se sastoji u zameni delova koji su uklonjeni tokom četkanja, novim materijalima. (sloj, ojačanje)
3 Obnavljanje Obnavljanje je faza tokom koje se nanosi nova guma na celi gazni sloj. Pri ovim radnjama pomažemo se računarom.