Kliknite ovdje za pretragu

Uticaj težine felni

Da li imaju težina felni i kutije za alat isti uticaj na performanse jednog vozila? Drugim rečima, da li ima isti uticaj 5 kg dodatne težine felni i 5 kg dodatne težine kutije za alat? Ne, jer točak je neovešena masa koja podleže dvema silama :

  • Energiji prenosa, jer točak ide napred.
  • Energiji rotacije jer se okreće.

Neovešena masa je element vozila koji sledi ondulacije puta. Dobitak jednog kilograma na neovešenoj masi odgovara više kilograma dobitka na ovešenoj masi.

Kako biste leti optimizirali performanse, glavno je da smanjite neovešene mase vašeg vozila kako bi poboljšali ubrzanje, kočenje, držanje ceste, udobnost i smanjili potrošnju.

Kako biste optimizirali performanse zimi, važno je dobro se držati za cestu. Bolje je koristiti teže točkove kako bi poboljšali prianjanje i držanje ceste, jer je snaga kontakta između točkova i tla na taj način veća. Zbog toga mnogo ljudi zimi koristi čelične felne, koje su često teže, a leti npr. aluminijumske.

Ubrzanje i kočenje

Što je točak teži, teže ga je pokrenuti ili zaustaviti.

Težak točak zahteva više okretaja motora, što će usporiti vozilo. Nasuprot tome, lakši točak omogućava bolje ubrzanje.

Lakše je zaustaviti točak od 1 kg tokom okretanja, nego točak od 100 kg jer on razvija manje inercije. Što je točak teži, kočenje je manje efikasno.

Potrošnja

Potrošnja vašeg vozila delomično zavisi od energije koju vaš motor mora uložiti kako bi ubrzao.

Kao što smo ranije videli, lakši točak će omogućiti da se troši manje energije za ubrzanje.

Dakle, za isto ubrzanje, motor je manje zahtevan kod lakših točkova, što vam omogućava uštedu na gorivu.

Drugi kriterijumi performansi

Težina felne nije jedino što utiče na performanse vašeg vozila.

  • Krutost felne : što je felna kruća, bolje joj je držanje ceste jer krutost smanjuje fenomen ugiba (razmak zrakastih žbica gume ograničen i neograničen) na skretnicama.
  • Rasipanje toplote : metali koji se koriste za proizvodnju aluminijumske felne su izvrsni provodnici toplote. Metali bolje provode toplotu koju otpuštaju kočnice, te omogućavaju smanjenje rizika od pregrijavanja.